Γιαπωνέζικη κουζίνα /ολοκληρωμένο γεύμα. Κάποια υλικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Πρόκειται για miso glazed salmon, άρα απαιτείται η miso (soyabean paste) που μπορεί να βρει κανείς σε ασιατικά σ/μ ή να παραγγείλει από το Internet.
Συστατικά 2 κουταλιές μίσο 2 κουταλιές χλιαρό νερό 1 κουταλιά soya sauce φρ. τζίντζερ τριμμένο (κομματάκι σε μέγεθος ακροδάχτυλου) 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη (προαιρετικά) 4 φιλέτα σολομού λίγο σκούρο σησαμέλαιο
Οδηγίες 1. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα σολομού. Ανακατεύουμε σε μπολάκι τα 5 πρώτα υλικά, να γίνει παχύρρευστος χυλός και αλείφουμε τα φιλέτα καλά (όχι από τη μεριά του δέρματος). Κρατάμε ό,τι μείνει στο μπολάκι. Βάζουμε τα φιλέτα σε πλαστικό σακουλάκι και αφήνουμε στο ψυγείο ~1 ώρα. 2. Σε αντικολλητικό τηγάνι που έχει ζεσταθεί καλά στην εστία (δυνατή φωτιά) βάζουμε ελάχιστο σησαμέλαιο και τοποθετούμε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω. Έτσι θα βγει εύκολα. Ψήνουμε ~4-5' την πλευρά και γυρίζουμε. Το δέρμα έχει μείνει στο τηγάνι, γι'αυτό -υπομονή- καλό είναι να αφήσουμε τα φιλέτα μας για λίγο στο πιάτο όσο να το βγάλουμε με ξύλινη σπάτουλα και να το πετάξουμε. Ψήνουμε και από την άλλη πλευρά άλλα 4-5', περιχύνοντας με το υπόλοιπο μίγμα μίσο. Αυτό μπορεί να γίνει και σε σχάρα (αλειμμένη με το σησαμέλαιο) για όσους έχουν BBQ. 3. Άλλος τρόπος ψησίματος, που με βολεύει περισσότερο όταν κάνω σε φίλους "γιαπωνέζικο τραπέζι" και δε θέλω να μπλέκω με τηγάνια εκείνη την ώρα, είναι να σωτάρω στο τηγάνι 1-2' την κάθε πλευρά των φιλέτων (ίσα να βγει το δέρμα και να πάρει ελάχιστο χρώμα) και μετά να τα τοποθετήσω όλα σε ταψάκι λαδωμένο με σησαμέλαιο και να τα περιχύσω με το υπόλοιπο μίγμα μίσο, το οποίο όμως αραιώνω με ακόμα μία κουταλιά χλιαρό νερό (για να μη στεγνώσουν στο ψήσιμο). Τα έχω έτοιμα στο ταψάκι (στο ψυγείο αν πρόκειται για ώρες, στο φούρνο αν είναι κάτω από μια ώρα η αναμονή) και τα ψήνω λίγο πριν τα σερβίρω. Θέλουν ακριβώς 7' μετά σε φούρνο πάνω-κάτω στους 200C. 4. Ο σολομός δεν πρέπει να παραψήνεται και να γίνεται σαν χαρτί. Ο άντρας μου μάλιστα τον θέλει λίγο άψητο μέσα και του τον βγάζω στα 5'. Αν θέλετε πιο πολύ ψήσιμο πειραματιστείτε, αλλά δε θα συνιστούσα πάνω από 10' στο φούρνο.
|